Problematyczne nawożenie
https://ciechagro.pl/pl/produkty/srodki-ochrony-roslin/produkty-uzupelniajace
Kiedy przyjdzie do hodowania roślin, zarówno kwiatów, jak i gatunków jadalnych, to pojawi się również dylemat – nawozić czy nie? Zdania na ten temat są podzielone, ale generalnie przyjęło się sądzić, że im mniej nawozu w uprawach, tym lepiej. Chodzi w szczególności o nawozy sztuczne, których receptury bazują zazwyczaj na silnych środkach chemicznych. Ich wpływ zarówno na rośliny, jak i na środowisko naturalne może być negatywny. Nawet jeśli bujnie urosną, mogą stracić swoje walory smakowe. To częsty problem z jakim mamy do czynienia, gdy kupujemy warzywa i owoce na targu lub w sklepie.
Pięknie wyglądają, ale w smaku coś jest nie tak. Zdarza się również, że pomidory są czerwone na zewnątrz, ale w środku twarde i niesmaczne. To efekt działania nawozów, które pozornie przyspieszają rozwój roślin, ale tak naprawdę nie pozwalają im w pełni rozkwitnąć i nabrać pożądanych cech. Jeśli rzeczywiście uznamy, że nawożenie jest potrzebne, starajmy się w miarę możliwości korzystać z nawozu naturalnego. Nada się do tego chociażby kompost.